0
Корзина
234
25.07.2019

Харчове отруєння влітку: причини, лікування і відновлення організму

Харчове отруєння - це хворобливий стан організму, що супроводжується розладом травлення. Виникає при вживанні їжі або напоїв які містять токсичні речовини (неінфекційні) або патогенні мікроорганізми (інфекційні). Найчастіше харчове отруєння загрожує нам в літню пору, коли спека сприяє розмноженню хвороботворних бактерій.

Небезпечні швидкопсувні продукти з невеликим терміном придатності, а саме: молоковмісні і м'ясні. У них дуже швидко розвиваються бактерії стафілокока. Великий ризик несуть салати в яких при температурі понад 25 ° С "успішно" розмножуються збудники дизентерії шигели. Тому, особливо в літню пору такі продукти харчування потрібно зберігати виключно в холодильнику і ні в якому разі не купувати на стихійних ринках з лотків без відповідного обладнання.

Як розпізнати харчове отруєння?

Кожен, хто хоч раз в житті з'їв щось із зіпсованої їжі, знає, як проявляються харчові отруєння. Одні з основних симптомів - це нудота, блювотні позиви, відсутність апетиту, слабкість, рідкий стілець, головний біль і температура вище норми. Важкість стану залежить від того, що стало причиною отруєння - токсини або інфекція.

У більшості випадків захворювання протікає в легкій формі. Стан середньої тяжкості відзначається лише у 20% з 100. Вкрай рідко харчове отруєння носить важкий характер і дуже небезпечно не тільки для здоров'я, але і життя людини. При ньому відзначається падіння артеріального тиску, порушення кровопостачання життєво важливих органів. У цих випадках важливо своєчасно скористатися допомогою медиків.

 

Які з харчових отруєнь вважають найнебезпечнішими?

Найнебезпечніші харчові отруєння

Одні з найнебезпечніших джерел отруєння - неїстівні гриби і рослини. Навіть невеликий шматочок з'їденого мухомора може дати таку реакцію, як галюцинації та судоми. Не менш небезпечна анаеробна паличка ботулізму, яка також "б'є" по нервовій системі провокуючи дихальну недостатність і параліч м'язів. Вона потрапляє в організм в основному через погано оброблені перед консервацією гриби. Рослини на кшталт беладони або блекоти чорної викликають сплутаність свідомості, нервове збудження, марення.

У числі «особливо неприємних» і складних медики також називають поразку найпростішими, які живуть у водоймах. В наш організм вони потрапляють з некип'яченою водою. Будь-яке з цих станів вимагає термінової консультації з лікарем і часто екстреної госпіталізації. Якщо не надати допомогу вчасно, наслідки можуть бути дуже сумними.

 

Запобіжні заходи:

Запобіжні заходи, щоб уникнути харчове отруєння

  • Слідкуйте за чистотою, особливо на кухні. Все, що торкається до продуктів необхідно ретельно мити: руки, обробну дошку, ножі, посуд.
  • Овочі, фрукти та зелень мити під проточною, чистою водою.
  • Уникайте придбання їжі у вуличних фаст-фудах, особливо тих, де немає: центрального водопостачання та устаткування для дотримання всіх норм санітарії.
  • Категорично не рекомендується купувати продукти в громадських місцях з рук приватників, особливо на пляжі, де часто продають пиріжки, кукурудзу і креветки.
  • Використовуйте тільки бутильовану воду для пиття. Не пийте з під крана.
  • Звертайте увагу на термін придатності вказаний на упаковці та умови зберігання продуктів. Перевіряйте збереження тари.
  • Не збирайте і не їжте ягоди і гриби види яких вам незнайомі.
  • М'ясо, рибу і яйця відварюйте до повної готовності. Перші страви доводьте до кипіння. Ретельно прогрівайте приготовані страви і зберігайте їх в закритій тарі окремо від сирої їжі.
  • Не вживайте в їжу продукти, які пролежали при кімнатній температурі більше 2 годин. Швидкопсувні - охолоджуйте без затримки мінімум до 5 ° С. До сервіровки готові страви необхідно тримати в гарячому вигляді (при температурі понад 60 ° С).
  • Ні в якому разі не їжте продукти зі зміненими, нехарактерним кольором, смаком і запахом.
  • Не допускайте проникнення на місце готування або зберігання їжі комах, гризунів та інших тварин. Їду на відкритому просторі або в приміщеннях, де багато комах необхідно прикривати.
  • Влітку віддавайте перевагу продукції, підданої термічній обробці, наприклад, пастерiзованому молоку.

 

Методи лікування харчових отруєнь

Методы лечения пищевого отравления

Для успішної нейтралізації отрути або інфекції що викликає харчове отруєння, необхідно визначити, з яким саме "ворогом" довелося зіткнутися організму. Які саме лабораторні дослідження необхідно провести може сказати лікар, але в основному виявити причину отруєння допомагає дослідження калу на бактерії патогенної кишкової групи і найпростіші, а також скринінговий аналіз калу на кишкові інфекції методом ПЛР-діагностики. Ці методики дозволяють виявити як бактерії, так і віруси. У стандартний набір при ситуації з гострим отруєнням входить і клінічний аналіз крові, а також загальний аналіз сечі. При необхідності призначають багаторазове промивання шлунка 2-4% розчином бікарбонату натрію або 0,1% розчином перманганату калію. У легких випадках отруєнь, позбавиться від отруйних речовин допомагають лікарські препарати.

 

Перша допомога при отруєннях - рекомендовані ліки

Перша допомога при харчових отруєннях

«Вугілля карбоактив» - натуральний препарат, який відмінно справляється з наслідками отруєнь (лікарських, хімічних, харчових і ін.) у дорослих і дітей. Допомагає нормалізувати травлення при запорах, проносах і метеоризмі. Найдешевший в рейтингу препаратів.

«Атоксіл» - ентеросорбент IV покоління, що володіє антидиарейні дією. Допомагає при харчових отруєннях, включаючи отруєння грибами і алкоголем.

«Глутаргін» - гепатотропний препарат, який проявляє ефективність при отруєнні гепатотропними отрутами (блідою поганкою, хімічними та лікарськими речовинами). Виводить токсини з печінки. Дуже добре справляється з алкогольною інтоксикацією, активно стимулюючи утилізацію алкоголю.

«Бетаргін» - нормалізує роботу всього шлунково-кишкового тракту при отруєнні. Відновлює нормальне функціонування печінки, яка тривалий час страждала від впливу токсичних речовин, зокрема алкоголю.

«Ніфуроксазид» - застосовується при кишкових інфекціях і надає протидіарейні дію. Бореться з більшістю збудників кишкових інфекцій, в тому числі і з мутуючими штамами, стійкими до інших протимікробних засобів. Ефект проявляється вже в перші години після прийому.

«Регідрон» - допоможе вчасно впоратися з симптомами гострої кишкової інфекції. Сприяє відновленню водно-електролітного обміну.

«Ентеросгель» - чудовий ентеросорбірующий засіб від гострих і хронічних інтоксикацій різного походження. Сприяє відновленню порушеної мікрофлори кишечника і не впливає на його рухову функцію.

 

Відновлення після отруєння

Як відновити організм післе харчового отруєння

Лікарські препарати та інтоксикація мають згубний вплив, в результаті якого сповільнюється всмоктування вітамінів і мікроелементів, що може привести до їх дефіциту. Тому для швидкої реабілітації організму що переніс харчове отруєння, необхідно приймати вітаміни. Одним з кращих вітамінних комплексів по праву вважаються «Digestive Enzymes», в складі якого є панкреатин і папаїн, які допомагають нормалізувати роботу всіх органів шлунково-кишкового тракту після отруєння.

Також, крім вітамінів в допоміжної терапії допомагає часте пиття чистої води і неухильне дотримання щадної дієти хоча б протягом 3 днів. Не можна їсти жирне, солодке, гостре і копчене. Заборонені до вживання консерви, молочні продукти, свіжі фрукти і овочі. Для полегшення симптомів і швидкого відновлення після початку нездужання, перші 2 - 3 дні краще обмежитися прісними сухариками, бубликами, печивом, добре розвареними кашами і нежирним бульйоном.

Дотримуючись всіх вищенаведених рекомендацій можна швидко полегшити стан під час отруєння і привести організм в норму, а допоможе Вам в цьому мережа аптек «Будемо Здорові Разом», де завжди в наявності ліки від блювоти, ліки від проносу, а також якісні вітамінні комплекси.

Вам також можуть сподобатися ці новини: