0
Корзина
464
14.11.2018

Чому важливо ретельно пережовувати їжу?

Про користь ретельного пережовування їжі

Користь пережовування їжі

Одне з перевірених, народних виразів говорить: «Хто старанніше жує, той довше проживе». Наші предки давно переконалися в тому, що некваплива трапеза набагато корисніше для здоров'я, ніж швидкий перекус.

Як часто ми замислюємося над тим, як відбувається процес поглинання їжі? Найчастіше, приділяючи посилену увагу тому, що відправляється в рот, ми забуваємо про важливий аспект - якість засвоєння, але ж від цього наша система травлення тільки в плюсі.

Якщо важка їжа ретельно пережовується, то приносить організму велику користь. Їжа потрапляє в шлунок в максимально подрібненому вигляді, краще засвоюється і не ранить стінки органів по шляху проходження.

Існує ще кілька важливих причин для того, щоб слідувати правильній техніці жування. Найголовніша з них - можливість зберегти важливі ферменти (ензими). По суті, ферменти є прискорювачами процесу травлення, а значить безпосередньо впливають на ефективність засвоєння.

Як працює кишечник переварюючи їжу?

Робота кишечника при перетравленні їжі

Стінки кишечника здатні увібрати лише мізерні частки спожитої їжі, розмір яких не перевищує п'ятнадцяти мікрон (0,015 мм). Якщо не пережовувати їжу старанно, левова частка з'їденого піде безрезультатно в відходи, без будь-якої користі для організму. Ігноруючи правила прийому їжі, ми запускаємо процеси, що призводять до захворювань шлунково-кишкового тракту.

Деякі помилково думають, що якщо їжа не засвоюється повністю, значить не відкладаються калорії і не відбувається набір зайвої ваги. Це в корені неправильна думка, адже незасвоєні продукти запускають в кишечнику процеси бродіння, як і в тих випадках, коли людина переїдає. При цьому виділяється багато токсинів, на нейтралізацію яких йде велика кількість ензимів (ферментів). Таким чином організм відчуває стрес і починає накопичувати жир "про запас".

У кожної людини різна реакція на їжу і рідину, що поглинається. Деякі продукти засвоюються краще, інші - гірше. Збалансований раціон не є гарантією того, що організмом засвоює всі корисні речовини в достатній кількості. Найбільше помітний недолік тих елементів, які потрібні організму в маленьких пропорціях.

Якщо процес харчування організовано правильно і на вашій тарілці в основному натурпродукт - це не є гарантією отримання організмом потрібного обсягу необхідних поживних речовин. Однією з поширених причин поганої засвоюваності, є надходження їжі в шлунок в недостатньо пережованому вигляді.

Як правильно пережовувати їжу?

Як правильно пережовувати їжу

Хіромі Шинья, відомий японський хірург і автор нашумілої книги "Життя без хвороб: чудо-ензим визначає життя", рекомендує відповідально ставиться до прийому їжі. Пережовуючи кожен шматочок їжі середньої щільності по 30-50 разів, ми добиваємося консистенції легко засвоюваної кашки, яка без проблем прослизає в стравохід. Жорстку їжу, як і важко засвоювані продукти він радить жувати по 70-80 разів. При тривалому пережовуванні слинні залози виділяють більшу кількість слини, що ще більше допомагає травленню.

 

 

 

Ретельне пережовування - швидке схуднення

Швидке схуднення при правильному пережовуванні їжі

Для скидання ваги дуже важливо уповільнення процесу прийому їжі. Під час їжі підвищується рівень цукру в крові, внаслідок чого знижується апетит. Відчуваючи голод ми намагаємося швидше насититися, але такий підхід в корені неправильний і загрожує переїданням. Якщо ретельно пережовувати кожен шматок, то відчуття ситості настає набагато швидше. Для того, щоб привчити себе до правильного пережовування, не чекайте коли "засмокче під ложечкою". Розраховуйте інтервали між їжею так, щоб їсти вчасно, не доводячи до гострого почуття голоду. Природно, при надходженні меншої кількості їжі, зменшується і кількість ензимів, що йдуть на її переробку і засвоєння. Тому як не крути, зберегти більшу кількість ензимів, можна тільки ретельно пережовуючи їжу.

Збереження достатнього числа "чарівних ензимів" дозволяє організму витрачати їх на корисні процеси, а саме: детоксикацію і активацію захисних систем. Це призводить до зміцнення імунітету та поліпшенню загального самопочуття. Організм відмінно засвоює все з'їдене і вирішує проблему токсинів, що залишаються від погано переварені залишків їжі через переїдання. Таким чином здійснюється додаткова економія чарівних ензимів.

Профілактика паразитів

Профілактика захворювань кишечника

Одне з головних переваг старанного пережовування в тому, що такий підхід до трапези, попереджає попадання паразитів в організм. Велика розбірливість в їжі призводить до того, що ви починаєте віддавати перевагу не тільки овочам, вирощеним без агрохімікатів, а й рибi з відкритих водоймiв, яка не є штучно вирощеною. Натуральне походження риби може послужити причиною зараження паразитами. Найчастіше їх виявляють в скумбрії, прісноводної риби, а також в кальмарах.

Щоб уникнути паразитарних захворювань, слід пережовувати кожен шматочок багато разів. Інакше паразити, що мають досить великий розмір, можуть досягти шлунка в життєздатному стані і оселитися у внутрішніх органах. Якщо ж ковтати ретельно подрібнену їжу, то ризик проникнення паразитів значно зменшується. Не варто турбуватися при інтенсивному пережовуванні з приводу витрат ензимів що містяться в слині. Їх втрати набагато менші, ніж кількість ензимів, яке б довелося витратити вашому організму на переробку не пережованої належним чином їжі.

Препарати, що поліпшують травлення, включаючи ферменти

Препарати і ферменти для шлунка і кишечника

Поки ви не привчите себе ретельно пережовувати їжу під час кожного прийому їжі, шлунку буде необхідна підтримка. Саме таку допомогу надають лікарські засоби які поліпшують травлення. Вони забезпечують перетравлювання жирів, вуглеводів і білків, сприяючи більш повному всмоктуванню поживних речовин в тонкому кишечнику. Знімають відчуття тяжкості і переїдання. Такі препарати як: Креазим 20000, Фестал Нео і Панзинорм 10000 прекрасно справляються з цим завданням.

 

 

 

Добре подрібнена їжа - гарантія здорового травлення

Здорове травлення

Пам'ятайте, бездоганна робота кишечника залежить не тільки від якості їжі. Якщо вона погано засвоюється, то і користі приносить мало. Тому здоров'я людини страждає. Дуже важливо комплексно підходити до питань травлення: складати добре збалансований раціон з корисних продуктів, вчасно їсти і правильно жувати. Виконуючи ці умови, ви досягнете нормалізації роботи кишечника і позбудетеся від болісних симптомів у вигляді тяжкості в животі, діареї або запору.

 

 

 

Вам також можуть сподобатися ці новини: